Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 769.000 ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΑΝ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ...ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΣΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΤΗ ΠΡΑΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ...

Ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ η διαδικασία απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων μετά την ολιγοήμερη παράταση που δόθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να καταχωρήσουν τα στοιχεία τους όλοι οι υπόχρεοι. Μέχρι αργά χθες το απόγευμα είχαν απογραφεί 769.232 υπάλληλοι.

Σε αυτήν τη διαδικασία απογράφηκαν οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι στα υπουργεία, τα ΝΠΔΔ και στους ΟΤΑ, και οι συμβασιούχοι που υπηρετούν τις ημέρες της απογραφής. Τα ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα της απογραφής παρουσιάζουν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν από κοινού οι υπουργοί Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης και Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.
Είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό κράτος επιτυγχάνει την πλήρη καταγραφή του ανθρώπινου δυναμικού στον δημόσιο τομέα. Τα στοιχεία των απογραφέντων θα διασταυρωθούν από τις διευθύνσεις διοικητικού των υπηρεσιών και κατόπιν με τις βάσεις δεδομένων των ασφαλιστικών ταμείων.

Στόχος των διασταυρώσεων είναι η καταγραφή τυχόν αδήλωτων εισοδημάτων και ο έλεγχος δημοσίων υπαλλήλων που απασχολούνται ή αμείβονται σε περισσότερες από μία θέσεις στον κρατικό μηχανισμό.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αρχικά θα εντοπίσει όσους απογράφηκαν ενώ δεν έπρεπε (π.χ. συνταξιούχοι, υπάλληλοι ΝΠΙΔ κ.τ.λ.) και όσους υπόχρεους υπαλλήλους δεν έχουν απογραφεί.
Για όσους δεν απογράφηκαν προβλέπεται η διακοπή της μισθοδοσίας τους μέχρι να ολοκληρώσουν την απογραφή τους.

Η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων θα αξιοποιηθεί από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών που θα συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών και θα αναλάβει την καταβολή των μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων μέσω τραπεζικών λογαριασμών από την 1η Νοεμβρίου.
Στα στοιχεία της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων περιλαμβάνονται και τα επιδόματα που λαμβάνουν. Η επεξεργασία των συγκεκριμένων δεδομένων θα αποτελέσει τη βάση για την εκκίνηση του διαλόγου που αφορά το Ενιαίο Μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Η απογραφή θα συμβάλει επίσης στην ορθολογικότερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού στο δημόσιο, με τη μετακίνηση πλεονάζοντος προσωπικού σε οργανισμούς που έχουν ανάγκη.
Στο θέμα αναφέρθηκε προχτές και ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου στη ομιλία που πραγματοποίησε στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, λέγοντας ότι «η απογραφή δεν είναι απλώς μια καταγραφή ονομάτων και μισθολογικής κατάστασης, αλλά και βασικών προσόντων, που θα μας επιτρέψουν να βρούμε καταρχήν ανθρώπους, οι οποίοι έχουν ειδικές γνώσεις και εμπειρία, ούτως ώστε όταν χρειαστεί το κράτος, ένα υπουργείο, να κάνει κάποιο συγκεκριμένο έργο, να μπορεί να τους αξιοποιήσει».